Actua

05

Op onze school voor buitengewoon onderwijs voor matig tot zwaar mentaal gehandicapte kinderen komt Anna op oudercontact. Zij is een alleenstaande moeder met één dochter, Marleen.

 

Marleen is meegekomen naar het oudercontact. Ik zeg haar dat het oudercontact is en geen leerlingcontact. Zo blijven we met drie aan tafel zitten: Anna, Maria – een buurvrouw die het gezin ondersteunt – en ikzelf. Het gesprek verloopt vlot. De aanwezigheid van de buurvrouw, Maria, draagt daar zeker toe bij.

Ik zeg dat het soms niet gemakkelijk is met Marleen in de klas. Dan komt Anna’s verhaal: “Meester, ge moest eens weten. Ze kan heel koppig zijn. Maar dat kan toch ook niet hé? Weet u met hoeveel ze aan tafel zaten bij ons?”

Omdat er nogal wat problemen waren met de puberende Marleen was er ten huize van Anna een overleg gepland. Alle diensten en hulpverleners kwamen samen bij Anna thuis om zich te vergewissen van de toestand en om de violen gelijk te stemmen.

 

Niet minder dan acht verschillende diensten en dito hulpverleners zaten bij Anna aan tafel: een maatschappelijk werker van het OCMW die de budgetbegeleiding van het gezin doet, iemand van de jeugdrechtbank, een vertegenwoordiger van de advocaat van de vader van Marleen, iemand van het centrum voor geestelijke gezondheidszorg waar Anna nog regelmatig voor ondersteunende therapie komt, …

Op school kwam Anna haar beklag doen: “Meester, de ene zegt zo en die andere zei weer iets anders. Ik weet het niet meer. Wat kon ik nog zeggen?”

 

Achteraf bedacht ik: stel u voor dat er acht mensen bij mij in huis komen en aan mijn eettafel komen vertellen hoe ik mijn leven moet leiden, hoe ik mijn dochter moet opvoeden, mijn financiële situatie komen uit de doeken doen, komen dreigen met plaatsing van die dochter in een instelling. Wat zou ik denken en voelen op zulk moment? Hoe kan zo’n vergadering nu ooit uitmonden in resultaat als Anna zo overdonderd achterblijft?

 

                                                               Een leraar en medestander

 

 

 

Dit verhaal hebben we mogen overnemen uit het VierdeWereldblad (september-oktober 2009) van de Internationale beweging ATD Vierde Wereld in België.

 

Waarom wilden we deze tekst op de website publiceren en opnemen in het Oikonde Nieuws? Omdat het een ‘sprekend’ verhaal is en ongetwijfeld voor veel mensen herkenbaar. Want de praktijk om ‘voor het goed van mensen’ met alle betrokken diensten – en soms zijn het er nog meer dan acht! – rond tafel te gaan zitten, is tegenwoordig heel courant. Een nieuwe methodiek, zo heet het dan.

Soms, dikwijls kan zo een bijeenkomst heel nuttig zijn. Om tot een betere afstemming op elkaar te komen bijvoorbeeld, en om een centraal aanspreekpunt te hebben, zodat de hulpvrager niet platgewalst raakt.

 

Het welzijnswerk zit vol goede ideeën en vol goede bedoelingen. Maar ook vol valkuilen en niet bedoelde neveneffecten. En wordt daar niet te weinig bij stilgestaan? Terwijl de kwaliteit van het werk ongetwijfeld ook in hoge mate afhangt van het vermijden van die niet bedoelde negatieve effecten. Wat als het zelfwaardegevoel van iemand zoals Anna, die ongetwijfeld ‘geen overschot heeft’, door die confrontatie met zoveel hulpverleners juist verder de dieperik zou ingaan, bijvoorbeeld? Misschien dat morgen haar motor dan helemaal gaat sputteren. Misschien dat ze zulke sessies haar juist onzeker en depressief maken en ze zich op een dag hulpeloos gaat opstellen…

 

Of nog een bedenking. Ook het welzijnswerk wordt steeds meer bevolkt door specialisten. Wat zijn de grenzen daarvan, ‘om goed te zijn’? Waar ligt in de menselijke materie de gulden middenweg tussen de globale en de specialistische benadering? Hoe vrijwaren we in een rationele wereld dat achter de problemen ook altijd het relationele en de mens op zich gezien blijft?

 

Reacties zijn welkom.

  

En nog een vraag, maar van een gans andere orde: Weet u nog van boeiende verhalen of sprekende teksten? Geef ons uw tips door. We kunnen ze misschien ‘vermenigvuldigen’.

Opmerkingen

Er zijn momenteel geen opmerkingen. U kunt een eerste opmerking plaatsen.

Opmerking geven

Naam (vereist)

Email (vereist)

Website

Enter the code shown above:

 

Oikonde Leuven

's-Hertogenlaan 62
3000 Leuven