top of page

Laureaten

Ontdek hier alle laureaten van de voorgaande edities van de Megafoon.

'Samen Plannen' is de laureaat van de  Megafoon 2025 van Oikonde

(c) Fotostudio Leemans - Samen Plannen VZW en het bestuur van Oikonde - kopie_edited_edite

Het slotevent van de Megafoon van Oikonde-Leuven, ondertussen al de zevende editie, ging door op maandagavond

24 februari ’25 in het provinciehuis van Vlaams-Brabant te Leuven. Ook deze keer was Kris Verhaegen, voormalig

VRT-journaliste, onze gastvrouw.

De jury koos uit 50 inzendingen ‘Samen Plannen’ als laureaat van de zevende Megafoon van Oikonde.

​

Samen Plannen’ zet zich als hoopverlener in om stem en kansen te geven aan mensen die niet gehoord worden. Er is voor iedereen een plekje in deze wereld, maar niet iedereen heeft dat plekje al gevonden.
‘Samen Plannen’ is de voorbije 7 jaren organisch gegroeid en heeft zich op de kaart gezet voor mensen die door de mazen van het klassieke vangnet vallen. Het is een mooi voorbeeld van sociaal ondernemerschap en werkt innovatief buiten het kader van gesubsidieerde kaders.
‘Samen Plannen’ met basis in Turnhout is actief in de Kempen. Met het Weggeefhuis bieden ze mensen in kwetsbare situaties gratis toegang tot meubels, huisgerief en decoratie om van hun huis een thuis te maken. In het Huis van Ont-Moeting komen mensen uit diverse kwetsbare achtergronden samen in een huiselijke sfeer. De Babbelbus is een buurthuis op wielen dat naar mensen toe rijdt om verbinding in buurten en wijken te maken. Een Samen Plannen Fonds kan mensen financieel ondersteunen als het gebrek aan financiële middelen een menswaardig leven in de weg staat.
‘Samen Plannen’ vertrekt vanuit basisvertrouwen en een positieve onvoorwaardelijkheid. Niemand wordt uitgesloten, mensen moeten zich niet verantwoorden en worden steeds warm onthaald.
Alle initiatieven draaien bijna volledig op de inzet van vrijwilligers, vooral mensen uit de doelgroep zelf. Zo krijgen mensen niet enkel een plekje maar ook kansen om zichzelf te ontwikkelen.

De jury was gecharmeerd door de wijze waarop dit initiatief vrij, creatief en gedurfd blijft pionieren, niet plooit voor bureaucratische regels, een eigen weg blijft bewandelen, een sterke verbinding aangaat met mensen in kwetsbare situaties en hen helpt hun eigen lot terug in handen te krijgen. Mensen krijgen terug betekenis en eigenwaarde.

​

Als laureaat ontving “Samen Plannen’ een geldprijs van 15.000,- euro en een kunstwerk.

​

Vier andere genomineerde projecten ontvingen elk een geldprijs van 2.500,- euro en een kunstwerk. 

​

Peter Meter’ is een vrijwilligersinitiatief uit Lommel dat met buddy’s (peters of meters) samen onderweg gaat, mild en waarderend, met kwetsbare personen. In verbinding worden mensen in hun kracht gezet en kan de eigenwaarde en veerkracht van zowel deelnemer als vrijwilliger groeien.

​

Aneka’ uit Vilvoorde biedt tijdelijke opvang aan dakloze vrouwen en alleenstaande mama’s met kinderen en begeleidt hen naar een heropstart in een eigen woonst. Zij vullen op deze wijze een groot hiaat in het noorden van de Halle-Vilvoorde, een regio met een historisch gebrek aan welzijnsvoorzieningen, maar werden door de overheid nog niet erkend.

​

De Zwerm’ bouwt in Tienen aan een vernieuwende vorm van gemeenschap waarin mensen kleine en grote problemen voor elkaar kunnen oplossen. De rol van hulpverlener wordt er out of the box geherpositioneerd. Er wordt gewerkt vanuit het geloof dat mensen van nature goed zijn en betekenis voor elkaar willen hebben. Iedereen geeft en iedereen ontvangt, in gelijkwaardigheid en betekenisvolle relaties.

​

De huizen lang verblijf van Gaston’, een initiatief van Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel te Leuven, zijn drie huizen in de rij waar telkens twee of drie kwetsbare volwassenen samenwonen met inwonende vrijwilligers (als ‘gastgezin’). Een huis in de rij, in een straat, in een stad, in de samenleving.

bottom of page