Oikonde-Leuven vzw organiseert de 5de editie van De Megafoon 

Indienen van de kandidaturen is vanaf nu mogelijk tot 7/11/2022

 

Het werd reeds aangekondigd maar nu is het officieel. De vijfde editie van De Megafoon komt er aan. Hierbij lanceren we vanaf 21 juni (de nieuwe zomer) de nieuwe projectoproep .

We verwijzen de kandidaten die wensen deel te nemen aan de vijfde editie van De Megafoon voor meer informatie naar websitie van Oikonde Leuven vzw. Het aanvraagformulier kan je hier opladen. Meer informatie tref je aan via de knop 'aanvraagformulier' op deze website. 

Het slotevent en de uitreiking van De Megafoon editie 2022-2023 zal doorgaan op donderdag 2 maart 2023. Kandidaten kunnen een dossier indienen tot maandag 7 november 2022. 

Organisaties die de vorige jaren al eens een project instuurden of hun kandidatuur indienden voor de eerdere oproep voor de 5de editie van de Megafoon kunnen opnieuw een project indienen of hun kandidatuur herbevestigen.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

In 2020 verliep de uitreiking van De  Megafoon  on line. De volgende laureaat en genomineerden werden gevierd: 

 

‘BIJ ONS THUIS’ uit Aarschot wint De Megafoon 2020

Vrijwilligers bouwen samen met vluchtelingen aan een nieuwe, warme thuis

 

Een nieuwe toekomst uitbouwen is voor vluchtelingen niet zelden de zoveelste hachelijke onderneming. In Aarschot staat een  stevige groep vrijwilligers paraat om hen in die moeilijke periode bij te staan. Door onvoorwaardelijk buddy te zijn: een vriend, een coach, een weg-wijzer, een troostende schouder. Door een bord bij te zetten aan tafel, door een slaapkamer aan te bieden.

Bij ons thuis dus…

Uit weerom 46 maatschappijbetrokken  ingezonden initiatieven  werd op 28 oktober 2020 en via een online-event ‘Bij ons thuis’ bekroond met De Megafoon, de jaarlijkse onderscheiding die de vzw Oikonde Leuven toekent aan een welzijnsproject dat op een bijzondere wijze bijdraagt aan een meer zorgzame samenleving. ‘Bij ons thuis’  heeft zo de Mega(foon)prijs van 15.000€ ontvangen samen met een kunstwerk van Roeland Kotsch.

Nog uit het juryverslag:

Het netwerk is een hechte groep van mensen die elkaar ondersteunt , die enthousiast is en die door de jaren een deskundigheid hebben opgebouwd.

‘Bij ons thuis’ werkt aan heel concrete noden  -  taallessen, rijlessen, buddywerking, woninghulp, begeleiding van tewerkstelling, ontspannende activiteiten, uitstappen en vakanties,… - met een goede coördinatie en een heldere en mobiliserende communicatie.

De 4 andere genomineerden zijn ook ‘winnaars’: ze krijgen elk 2.500€ en verdienen zeker ook een megafoon.

Omwille van Corona werd aan alle winnaars gevraagd om wat beeldmateriaal te maken over hun inspirerend project. De 5 video’s zijn hieronder te bekijken of https://www.facebook.com/demegafoonvanoikondeleuven

Je kan steeds reageren of de inzendingen delen met je eigen achterban via onze facebookpagina: 

www.facebook.com/demegafoonvanoikondeleuven

 

Uitreiking van de Megafoon 2020  gebeurde op woensdag 28/10/2020 om 20 uur.

In het filmpje hieronder vertelt onze juryvoorzitter Guido Vos wie de laureaat is van de Megafoon 2020. De laureaat wint 15.000 euro en de 4 andere genomineerden elk 2.500 euro. Ze krijgen allen ook nog een mooie ets van onze huiskunstenaar Roeland Kotsch.

 

5. Enchanté: teveel mensen hebben omwille van financiële of sociale redenen beperkte toegang tot de gemeenschapsruimte. Vanuit de behoefte om mensen die uit de maatschappelijke boot vallen (opnieuw) uit te nodigen, startte Enchanté, het netwerk van hartelijke handelaars & burgers. Enchanté gelooft in de kracht van positieve ontmoetingen en zet deze in om de breuklijnen tussen individuen en groepen te verzachten. Zo openen ze deuren waar die eerder gesloten bleven en verbinden ze mensen in kwetsbare situaties (terug) met de gemeenschap. 

 

4. Mondiale werken regio Lier heeft ten eerste tot doel het verbinden van mensen, gemeenschappen en culturen ongeacht hun nationaliteit, ras, godsdienst, overtuiging, geslacht of seksuele geaardheid en ten tweede de mensenrechten en de economische en sociaal-culturele rechten van mensen uit risicogroepen te beschermen en hen hierin te ondersteunen. In het bijzonder gaat het om asielzoekers, vluchtelingen, daklozen en mensen zonder papieren in de regio Lier.

 

3. Bij ons thuis: vluchtelingen hopen de ellende achter zich te laten en bij ons een fijne nieuwe toekomst op te bouwen. Dat verloopt niet altijd op wieltjes. ‘Bij ons thuis’ staat klaar om hen op de moeilijkste momenten bij te staan door hen thuis, een slaapkamer aan te bieden en aan tafel een bord bij te zetten.

 

 

 

2. Forumtheater speelt op basis van eigen ervaringen met onderdrukking. Of je nu te maken hebt met kindermishandeling, geweld door groepsdruk, racisme of achterstelling vanuit culturele normen, het werkt steeds hetzelfde. Er ontstaat schaamte die je belemmert erover te spreken. Je zoekt de schuld bij jezelf en je denkt dat je de enige bent. Forumtheater bevrijdt en maakt het mogelijk om verbinding met andere mensen te vinden.

 

1. Zorgzame straten wil burgers stimuleren tot het versterken van wederzijdse steun. Zorggerichte buren ontwikkelen een zorgzame houding in het samenleven. 

 

 

 

 

 

Oikonde Leuven

's-Hertogenlaan 62
3000 Leuven